Hopp til innholdet

Det er nok ikke så mange som ikke har hørt om TikTok i dag, til tross for at appen er relativt ny i forhold til mange av de andre appene vi bruker hver dag. Men faktisk fikk ikke TikTok sin store suksess før pandemien stengte oss alle sammen inne hjemme, med det som føltes som all tid i verden til å lære oss koreografier, scrolle på nettet og skape fellesskaper på en mer virtuell måte. Men hva er egentlig TikTok, og hvem er det som bruker appen?

Helt kort fortalt er TikTok en app som man bruker til å legge ut videoer og se på videoer av andre. Det er masse morsomme effekter og filtere man kan bruke og hele konseptet går ut på å hoppe på forskjellige trender, som man ser at andre gjør. Når man gjør det, er det også mer sannsynlig at man blir sett av flere og det er mest de forskjellige sangene som trender på TikTok, noe som gjør at man kan se mange fortolke de samme sangene på forskjellige måter.

Populært blant unge

Hvis man har barn, har man nok visst om TikTok lenge før generasjonen man selv hører hjemme i. For i begynnelsen var TikTok en app som mest barn og unge brukte. Så hvis man har sett ungene høre sanger om igjen og om igjen, eller danser koreografier til tross for at du ikke ante at de likte å danse – gjerne med en eller flere venner på besøk, er det mest sannsynlig TikTok de har drevet med.

Faktisk har hele 65 % av barn og unge i Norge mellom 9 år og 18 år lastet ned og bruker appen TikTok. Det er ikke alle som legger ut videoer selv, men heller bruker appen til å se på andres videoer og følge vennene sine. Her er det viktig at foreldrene er litt med på å passe på, for selv om det opprinnelig var en app for barn og unge, er det utrolig mye innhold der som ikke er egnet til barn, og det er også viktig at barna har private profiler, sånn at bare de som de kjenner kan se videoene deres.

Utenfor målgruppen

En av de store overraskelsene man har hatt med appen TikTok er at det er så utrolig mange utenfor målgruppen som har begynt å like appen. Dette har gjort at innholdet på appen har beveget seg fra å være ganske barnevennlig til å absolutt ikke være det. For selv om det er masse bra og læringsrikt innhold på TikTok, er det også mange videoer som ikke er passende for barn, både fordi det kan være innhold av seksuell karakter, og fordi det er mye innhold som legger opp til kroppspress.

Dette er en av de tingene som kanskje er farligst med appen, uansett hvilken alder man er i, fordi algoritmen favoriserer de tynneste og peneste menneskene, noe som kan gjøre at man føler at man er den eneste som ikke ser sånn ut. Det er heldigvis retningslinjer på vei som skal hjelpe appen med å bli mer barnevennlig igjen.