Steningingen av FM-nettet i Norge er i full gang. Vi tror ikke DAB vil føre til dramatiske konsekvenser for radiolyttingen i 2017.

Kontrovers rundt DAB

Mange er negative til innføring av DAB (digitalradio), både på grunn av frykt for manglende dekning og fordi radioutstyret vårt må erstattes, noe som innebærer til dels store kostnader for mange. Men vi har allikevel skaffet oss tilgang til utstyret som trengs for å lytte til digital radio.

I TNS Gallup (nå Kantar TNS) sin Digitalradioundersøkelse fra andre kvartal 2016, sier 28 % av befolkningen at de har tilgang til DAB-radio i bilen, mens 55 % har DAB-radio hjemme. I Nordland, som er først ute med stenging av FM-nettet, er tallene noe høyere. Der er DAB allerede den mest benyttede kanalen for radiolytting.

I tillegg kommer muligheten til å ta inn digital radio gjennom dekoder, PC eller andre apparater. Dermed er det hele 90 % av oss som kan få inn digital radio etter hvert som FM-nettet slukkes.

Vinnere og tapere

Vi tror, til tross for mye motstand mot slukking av FM-nettet, at forbrukerne vil være de største vinnerne på sikt etter omleggingen til digitalradio. Det er kostnader forbundet med nytt utstyr, men mange vil kunne høre på radio på andre apparater, som mobilen eller gjennom dekoder/TV. Ettersom det er plass til betydelig flere kanaler på DAB enn på FM-nettet, vil tilbudet kunne øke betraktelig.

Andre potensielle vinnere er lokale radiostasjoner, som vil fortsette å sende på FM-nettet i fem år til. Det er kun nasjonale stasjoner som må over på DAB.

NRK radio slukker FM-signalene i Oslo, Akershus, Østfold og Vestfold den 20. september, mens P4 og Radio Norge gjør det i samme område først den 8. desember. Dermed kan de kommersielle kanalene muligens vinne lyttere fra NRK.

Radio som kanal kan være utsatt når FM-nettet slukkes. For å kunne høre på radio trenger vi ikke bare DAB-radio-tilgang hjemme, men i bilen, på hytta, og i flere av rommene hjemme. Det eneste vi med sikkerhet har tilgang til overalt er mobilen vår. Kostnadene ved mobildata synker, og det er forholdsvis enkelt å koble til telefonen til høyttalere, enten det er hjemme eller i bilen. Vi tror at radio i fremtiden større grad blir en app på mobilen enn et apparat på kjøkkenet, og da vil radio møte konkurranse fra andre tjenester, som podcast og Spotify eller andre musikktjenester.

Hva betyr DAB for annonsører?

Mindshare følger radio som kanal meget tett i år. Vi tror ikke det blir drastiske endringer i 2017, men lyttertallene er gjenstand for jevnlig overvåking fra vår side.

Det blir spennende å se om overgangen til DAB fører til nyvinninger innen programspekteret på radio, innovasjon innen utstyr eller mange nye, riksdekkende radiokanaler. Først ut er den nye radiokanalen Norsk pop, som gikk på lufta før jul.

På nettsiden Radio.no finner du informasjon om stenging av FM-nettet og overgang til DAB, samt en rekke råd og tips.

Kontakt oss gjerne om du har spørsmål om radio som kanal, eller om innføringen av DAB: